Novice

06.08.2019

Test: Kia Sportage 1.6 CRDi Fresh
www.volan.si, 19.07.2019

Prostora v kabini in prtljažniku je veliko, kar smo vedno pohvalili pri tem modelu, in vožnja je prijetna.

Prenova nekje na polovici kariere aktualne generacije seveda še ni bila nujna, zato je ne boste opazili. Oblika je skoraj ista, čeprav so luči nove in maska malo drugačna. Predvsem spodnja letvica pod satovjem je zdaj raztegnjena čez celotno širino, da sportage izgleda nekoliko širše.

Najpomembnejši razlog za prenovo so bila strožja pravila glede emisij, zato ima sportage namesto 1,7 zdaj nov 1,6-litrski turbodizelski motor, v testnem primeru je bil šibkejši s samo 85 kilovati, torej 116 ’konji.’ Sliši se malo, pa ni tako hudo. Sploh pospešek 11,5 sekunde je obetaven, zasluga pa gre lepemu navoru, 280 Nm že od 1.500 vrtljajev. Na avtocesti se malo muči v klanec, po ravnem gre pa v redu in poraba je bila na testu s 6,5 litra na 100 kilometrov dobra. Zdi se tudi, da je malo tišji od svojega predhodnika. V tem primeru je pogon lahko speljan samo na sprednji kolesi in samo večji dvolitrski motor ima zraven še tehnologijo blagega hibrida.

Postavitev gumbov in zaslona ostaja enaka in ergonomsko dobra. Sicer sistem deluje hitro in se lepo odziva na vaše prste, tudi razporeditev menijev je dovolj logična, da se na njih hitro navadite.

Volanski obroč je zelo prijeten in lepo odebeljen nad položajema za palca, gumbi na njem pa so še kako priročni, da bo potrebno roko odmikati z obroča samo med prestavljanjem. Menjalnik ni slab, sicer je pri tovrstnih avtomobilih vse bolj zaželen tisti, ki delo opravlja namesto voznika, ampak tudi ročni prepriča z mehkimi gibi, le prehitri ne smete biti z ročico. Deluje bolj lahkotno, kot pričakujete od velikosti samega avtomobila, celo precej zanesljivo in hitro lahko sledi zastavljeni smeri.

Sicer pa je prostora v kabini in prtljažniku še vedno veliko, kar smo vedno pohvalili pri tem modelu, in vožnja je načeloma prijetna.

 

Preizkusite Kia Sportage.

 

Za ogled originalnega članka, prosimo, kliknite TUKAJ!

 

Obvestilo

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije.

Se strinjam Več o piškotkih