Novice

09.07.2019

Test: Kia Ceed 1.4 T-GDI Fresh - Ceed z večjim motorjem: dobrodošlo doplačilo
www.siol.net, 14.03.2019

Tretjo generacijo kie ceed smo ocenili že dvakrat, nazadnje dizelskega karavana, še prej pa litrskega bencinarja v kombilimuzinski različici, o kakršni poročamo tokrat.

Na kratko se posvetimo samo večjemu, 1,4-litrskemu bencinskemu motorju, saj smo o stopnji opreme fresh prav tako že pisali.

1.0 T-GDi plus en bat
Bencinski 1.4 T-GDi je tehnološko soroden motorju 1.0 T-GDi, ki smo ga opisali v našem testu novembra lani.

Pri obeh gre za turbinsko podprto vstopanje zraka in neposredno vbrizgavanje goriva.

Premere štirih valjev v novem bloku so povečali za 0,6 milimetra, hodi batov pa so enaki kot pri trivaljniku.

Litrska moč večjega motorja je s 103 "konji" sicer manjša kot pri 1.0 T-GDi, približno 40-odstotno povečanje delovne prostornine pa se odraža v prav tolikšnem povečanju navora.

To se med vožnjo še kako občuti, saj je motor mnogo bolj odziven v sicer podobnem območju vrtljajev od 1.500 naprej.

 

Večja konjenica več popije
Med kratko vožnjo po ravni avtocesti z dejansko hitrostjo 130 na uro (134 po merilniku) je testni ceed porabil 7,4 litra.

Števec ceeda 1.0 se je zlagal malo bolj (136), porabil malo manj (7,0), vrtljaji pa so bili skoraj enaki (3.000). Med testom smo bili dvakrat v Celju, prvič se je mudilo, drugič pa prav nič.

Temu primerni sta bili porabi, in sicer 8,5 in 5,7 litra. Med 14-dnevnim testom je ceed porabil povprečno 7,2 litra bencina.

 

Kaj nas je zmotilo?

Prav nič od tistega, nad čemer smo nergali pri prejšnjih dveh testih, ko smo ceeda sicer ocenili kot dostojnega tekmeca kateremukoli modelu iz golfovega razreda.

 

Preizkusite Ceeda.


Za ogled originalnega članka, prosimo, kliknite TUKAJ!

 

Obvestilo

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije.

Se strinjam Več o piškotkih