Novice

16.08.2019

Kijina slovaška tovarna dela s polno močjo

Kot kaže po prvi polovici leta bo tovarna letos podrla nov proizvodni rekord

V prvih šestih mesecih letošnjega leta so v Kijini tovarni na Slovaškem (Žilina), eni najsodobnejših avtomobilskih tovarn na svetu, proizvedli 180.200 osebnih vozil in 222 tisoč motorjev (slednje izdelujejo tudi za sestrski Hyundai).

Namesto enoprostorca Venga od avgusta v tovarni proizvajajo mestnega križanca XCeed, v kratkem pridejo še novi hibridni modeli
Po osmih letih se je aprila končala proizvodnja enoprostorca Venga, ki je svoje mesto prepustila novemu mestnemu križancu XCeed, katerega proizvodnja se je začela avgusta.

Modeli Sportage, Ceed in Venga so v prvem polletju našli svoje kupce v kar 95 državah sveta – najbolj priljubljeni so bili v Rusiji (16 % celotne proizvodnje), Veliki Britaniji (15 %), 10-odstotni prag pa je dosegel tudi izvoz v Nemčijo.

Kia je v prvih 6 mesecih v Evropi skupno prodala 268.305 vozil (+1,6% kot v 2018)
Kia se tudi sicer letos v Evropi lahko pohvali z dobro prodajo, saj je zabeležila najboljše polletje v Evropi v svoji zgodovini. Po podatkih evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev (ACEA) je Kia v državah članicah EU in EFTA v prvih šestih mesecih letošnjega leta skupno prodala 268.305 vozil, kar je 1,6% več kot v enakem obdobju lani. V tem času se je povečal tudi Kijin tržni delež in sicer s 3,0% na 3,2%.

Rast sta poganjala obogatena ponudba modela Ceed in električna modelna paleta
Tretja generacija Kia Ceeda je od srede leta 2018 na voljo v 5-vratni in karavanski različici, ki jima se je v začetku 2019 pridružil še shooting brake ProCeed, ter športni različici GT (Ceed in ProCeed), ki so izboljšali prodajo družine Ceed za kar 41% v primerjavi z lani. Družina Ceed se bo po predvidevanjih še bolje odrezala v drugi polovici leta, saj septembra na evropske ceste zapelje mestni križanec Kia XCeed, do konca leta pa bodo na voljo tudi nove hibridne različice Ceeda.

Rastoče povpraševanje po hibridnih in električnih modelih
Kia se trenutno lahko ponaša z zelo širokim naborom hibridnih in električnih vozil in ni čudno, da letos čuti izjemno povpraševanje strank. Prodaja modela Niro – na voljo je hibrid, priključni hibrid in popolnoma električno vozilo – se je povečala za 40% na 31.133 primerkov.

Skupno se je polletna prodaja Kijinih električnih vozil s 27.671 vozil povečala na 38.173 vozil (+38%), kar vključuje starega Soul EV in novega e-Soula, priključni hibrid Optima (limuzinska in karavanska različica) ter 48-voltni blagi hibrid Sportage EcoDynamics+.

Kia. Prva za ljudi.

***


Kia Motors Corporation šteje med najuspešnejša globalna avtomobilska podjetja s poudarjenim smislom za kakovostne avtomobile za mlade po srcu. Leta 1944 ustanovljeno podjetje se postavlja z avtomobilskimi tovarnami v petih državah, letno proizvodnjo več kot 3 milijone vozil in razvejano prodajno-servisno mrežo 5.050  zastopnikov v približno 190 državah sveta. Znamka po vsem svetu zaposluje več kot 52.000 ljudi in letno ustvari več kot 49 milijard dolarjev prihodkov. V študiji 2019 J. D. Power IQS je Kia zasedla 1. mesto med vsemi množičnimi znamkami. Podjetje stavi na izrazito evropski avtomobilski pristop. Glavni sedež podjetja Kia Motors Europe je s tem namenom v nemškem Frankfurtu, kjer prav tako domuje moderen Kiin oblikovalski center. Ključno vlogo pri razvoju vseh evropskemu trgu namenjenih vozil znamke Kia predstavlja še center za raziskave in razvoj v bližnjem Rüsselsheimu. Kiino izjemno oblikovalsko nadarjenost potrjuje preko 70 evropskih in mednarodnih dizajnerskih nagrad. Kia uživa status vodilnega oblikovalca v avtomobilski panogi in je dobitnica številnih prestižnih nagrad, kot npr. Red Dot, Good Design, iF in drugih. Oblikovanje vozil je ključna stvar, ki Kio loči od številčne konkurence, ter ključna prednost za kupce. Znamkin korporativni slogan – "The Power to Surprise" (slov. Moč presenečanja) – predstavlja Kiino globalno zavezo presenečati svet z vznemirljivo, navdihujočo izkušnjo, ki presega pričakovanja.  

 

Obvestilo

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije.

Se strinjam Več o piškotkih