Novice

05.07.2019

Kia Ceed SW 1.6 CRDi 7DCT GT-Line
www.avtomanija.si, 24.05.2019

Pri njem šteje velikost in uporabnost prtljažnika. Za 25 tisočakov kupec lahko dobi zelo spodoben družinski avto.

Korejci so s karavanskim Ceedom izumili recept za tiste kupce, ki pri avtomobilih nižjega srednjega razreda na prvo mesto postavljajo uporabno notranjo vsebino. V kolikor je ta nadgrajena še z dodatki športnih potez, je kombinacija pravzaprav popolna.

In takšen je bil naš zadnji testni Ceed. Karavan, ki v dolžino meri natanko 4600 mm in je od svojega kombilimuzinskega brata daljši za 29 centimetrov, je bil obogaten z všečnim in opaznima paketom GT Line. Slednji je tako rekoč največ kar pri Kiji lahko izbere kupec. Na prvo žogo zunaj prinaša rahlo spremenjen sprednji in zadnji odbijač, večja 17-palčna platišča, na zadnjem delu ne gre spregledati difuzorja, ki sicer nima ravno vidne vloge, dodatno pa je bil testni Ceed serijsko opremljen še z LED dnevnimi lučmi (žarometi so klasični halogenski).

Največ pozornosti velja posvetiti prtljažnemu prostoru. V osnovi ta meri ogromnih 625 litrov, kar je največ v svojem razredu. Izjema je le Hyundaijev bratranec i30, ki je postavljen na las identično osnovo. A osnovni prostornini prtljažnega prostora so Korejci dodali še dve veliki in dovolj globoki odlagalni mesti (6 različnih mest), ki se odlično znajdeta v vlogi zlaganja stvari iz trgovine, ali ko ta del uporabimo za skrivni prostor vrednejših stvari, da se med vožnjo ne premetavajo in da so primerno skrite. V kolikor je potreba po prevozu daljših stvari, do skoraj dveh metrov dolžine, velja s posebno ročico v dveh potezah preklopiti naslon zadnje klopi v razmerju 60:40, s tem pa se ustvari tudi ravno dno do sprednjih sedežev. Za lahkotnejši dostop do prtljažnika obstaja možnost samodejnega odpiranja vrat, a naš testni avto te funkcije ni imel vgrajene.

V notranjosti različica GT Line nedvomno odstopa od klasične izvedbe. Drugačni so sedeži, športni volan je odet v usnje z opaznimi rdečimi šivi, ne manjkajo številni logotipi GT Line, aluminijaste stopalke kot tudi ne osrednji 7-palčni zaslon na dotik z vgrajeno navigacijo in z urejenimi multimedijskimi vsebinami.

Prostorsko bo Ceed GT Line več kot ustrezal štiričlanski družini, saj prostora za kolena na zadnji klopi ne primanjkuje, hkrati pa bo poskrbel tudi za nekaj dinamičnih užitkov za hitrega očeta ali mamo. V našem primeru je bil avto opremljen s 100-kilovatnim dizelskim štirivaljnikom, v kombinaciji z brezhibno sedemstopenjsko dvosklopčno avtomatiko, z možnostjo prestavljanja na volanu. Ker ima Ceed GT Line nekatere malenkostne popravke na podvozju, je še za odtenek bolj suveren v zavojih in temu primerno tudi nekoliko bolj trd, z uporabo programa Sport pa se nekoliko spremeni odzivnost menjalnika in stopalke za plin, medtem ko bo običajni program z umirjeno vožnjo po drugi strani uporabnika božal s povprečjem 5,8 litra.

Izvedba GT Line izstopa tudi po tem, da ima Ceed celoten nabor varnostnih sistemov in asistentov, s katerimi bo vožnja morda manj stresna. Zelo natančno predvideva nalet, po potrebi zelo sunkovito zavre, ta isti sistem, ki samodejno zavira, prepozna tudi pešca ali kolesarja, če se nam slučajno znajde pred avtomobilom, hkrati lahko v koloni samostojno poskrbi, da avto ostane na voznem pasu ali pa nas opozori na vozilo v mrtvem kotu. Za mnoge uporabnike bo zlata vreden tudi radarski tempomat, ki v kombinaciji z 7-DCT menjalnikom, samodejno uravnava hitrost vožnje ter se lahko tudi ustavi in spelje. Brez posredovanja voznika na stopalki za plin.

Na koncu še na kratko o ceni. Testni avto po rednem ceniku spada v vrh ponudbe pri Kiji, kar pomeni redno ceno 28.090€, a ker se večina današnjih kupcev odloča za financiranje, ti Kijini trgovci dodajo 3 tisočake popusta. Torej, za 25 tisočakov kupec lahko dobi zelo spodoben družinski avto.

 

Preizkusite Ceeda.


Za ogled originalnega članka, prosimo, kliknite TUKAJ!

 

Obvestilo

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije.

Se strinjam Več o piškotkih